Van 5 tot 12 oktober krijgt iedereen een gratis oogmeting bij optiek Dujavu.
We zetten jullie ogen extra in de kijker naar aanleiding van WEEK VAN HET ZIEN. Zo kan iedereen een afspraak maken voor een gratis oogmeting én hebben we voor jullie in deze blog onderzocht hoe je jouw kijkers gezond houdt. Lees dus zeker verder ;)
De week van het zien is een initiatief van de World Councli of Optometry (WCO), in samenwerking met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Dankzij dit initiatief geniet jij van een vrijblijvende oogscreening, volledig kosteloos, uitgevoerd door ons team van ervaren opticiens, die je voorzien van professioneel advies. Wij gebruiken de nieuwste technologieën voor een nauwkeurige en betrouwbare screening van je ogen. Is je zicht in orde? Dan kun je met een gerust hart verder. Wordt er toch een probleem opgemerkt, dan verwijzen we je door naar een oogarts voor verdere controle en zorg.
ONZE BELANGRIJSKTE TIPS
Allereerst komt de 20-20-2 regel, lees zeker verder als je hier nog nooit van hebt gehoord. Verder is het belangrijk om de schermtijd te beperken, de aangeraden maximale hoeveelheid vind je hieronder per leeftijd terug. Tip 3: bescherm je ogen tegen te zon met een kwalitatieve zonnebril. Ook dit is zowel voor jong als oud belangrijk! Verder is ook een gezonde levensstijl van groot belang. Draag je contactlenzen? Hier gaan we in het laatste deel uitgebreid op in. Veel leesplezier!
1. 20-20-2
Al van de 20-20-2 regel gehoord? Nee? Laten we daar snel iets aan veranderen! Heel concreet: laat je kinderen na 20 minuten schermtijd minstens 20 seconden in de verte kijken & zorg ervoor dat ze minstens 2 uur per dag buiten zijn.
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt namelijk dat naast erfelijke factoren, zowel de tijd achter een scherm als de afstand tussen de ogen en het scherm, belangrijke oorzaken zijn van bijziendheid. Om dichtbij te kijken, moeten je ogen zich inspannen. Laten we het vergelijken met intens sporten voor de ogen & het in de verte kijken staat dan voor stretchen. En elke sporter weet dat stretchen essentieel is 😉
Wat gebeurt er als we deze stap overslaan of als er te langdurig op korte afstand wordt gekeken? Dan is er een verhoogd risico op het langer worden van je ogen. Dit heeft dan weer een hogere dioptrie of brilsterkte tot gevolg.
2. Beperk de hoeveelheid schermtijd.
Zoals we zojuist hebben uitgelegd, kan te langdurig nabij kijken een negatief effect hebben op je ogen. Daarom is het belangrijk dat kinderen tussen twee en vijf jaar maximaal een uur per dag nabij naar een scherm kijken. Voor kinderen tussen zes en tien jaar geldt een maximum van twee uur. Zijn je kids intussen ouder dan 10? Dan zou het maximum aantal schermuren per dag naar drie uur kunnen verschuiven.
Belangrijk is om een minimale afstand van 30 cm te bewaren.
Benieuwd welke regels er gelden als je ogen al volgroeid zijn? Voor volwassenen raden we een maximum van 6u schermtijd aan, dit hooguit twee uur achtereen, met pauzes van minstens 10 minuten
3. Bescherm je ogen tegen de zon
Deze kennen jullie wellicht al: het belang van een zonnebril. Maar wat velen niet weten, is dat dit bij kids extra belangrijk is. Hun pupil is namelijk groter en hun ooglens bevat minder beschermend pigment dan bij volwassenen. Kinderen zijn dus extra kwetsbaar, kijk daarom voor een goede zonnebril die 100% UV-bescherming biedt. Dit herken je ook aan het UV400 logo.
Zowel bij kinderen als volwassenen verhoogt rechtsreeks zonlicht in de ogen het risico op staar en maculadegeneratie, wat permanente schade aan de ogen kan veroorzaken.
4. Don’t drink & smoke
Don’t drink & drive kennen jullie al. Maar wist je dat roken & overmatig alcoholgebruik ook een negatieve invloed op de ogen hebben?
Roken veroorzaakt een afname van de hoeveelheid beschermende antioxidanten. Hierdoor kan cataract twee keer zo snel opkomen in vergelijking met mensen die niet roken. Verder verhoogt roken het risico op maculadegeneratie, glaucoom & uveïtis.
Alcohol heeft dan weer een negatief effect op de vitamineopname in de lever, dit kan negatief effect hebben op je gezichtsvermogen. Andere mogelijke gevolgen van overmatig alcoholgebruik zijn droge en rode ogen.
5. De voordelen van een gezonde levensstijl
Zoals jullie weten zijn gezonde voeding en voldoende lichaamsbeweging van essentieel belang voor een goede gezondheid. Dit geldt uiteraard ook voor je ogen! Antioxidanten in je voeding beschermen je tegen vrije radicalen. De twee belangrijkste voor je ogen zijn lutheïne & zeaxanthine. Deze kunnen de kans op maculadegeneratie verkleinen. Rauwe spinazie, broccoli, boerenkool, tuinbonen, bladsla, rauwe peen, spruiten, maïs, paprika, groene erwten en tomaten: allemaal toppers voor de ogen!
Voldoende lichaamsbeweging heeft dan weer een positief effect op de bloedvoorziening in het netvlies. Hetzelfde geldt voor een betere werking van het hart, wat hoge bloeddruk kan voorkomen. Dagelijks een half uur bewegen is al een goed begin voor een gezonde levensstijl!
Wat als je last hebt aan je ogen?
Laat je ogen op tijd controleren. Hieronder sommen we enkele belangrijke signalen van oogaandoeningen op. Heb je last van één of meerdere onderstaande oogklachten? Contacteer dan zo snel mogelijk je huisarts of oftalmoloog.
- Pijn aan de ogen
- Regelmatig flitsen of vlekken zien
- Dubbelzien met één oog
- Zicht dat in korte tijd erg achteruit is gegaan
- Rechte lijnen als golven zien
- Telkens meer licht nodig hebben om goed te zien
- Het minder kunnen waarnemen van details
Zijn er bepaalde oogziektes of ziektes die invloed kunnen hebben op de ogen in jouw familie? Draag dan extra zorg voor je ogen door regelmatig op controle te gaan.
Enkele laatste extra tips voor contactlensdragers
Het dragen van contactlenzen biedt je extra vrijheid tijdens het sporten & kan ook gewoon een leuke afwisseling zijn van je bril. Wij zijn natuurlijk ook fan van lenzen, maar enkel als deze correct gebruikt worden. Daarom sommen we de belangrijkste vuistregels nog even voor je op.
- Draag je lenzen niet 7/7, maar zorg voor minstens één rustdag per week. Verder is het belangrijk dat je maximum 10u per dag draagt. Na het werk kan je jouw lenzen bijvoorbeeld inruilen voor je bril.
- Vervang je lenzen op tijd. Met andere woorden, je daglenzen dienen na één dag vervangen te worden en je maandlenzen 30 dagen na opening.
- Hygiëne, hygiëne, hygiëne,… Was je handen voor je jouw lenzen insteekt, reinig je lenzenhouder dagelijks & vergeet niet om je lenzen zelf ook te reinigen.
Je lenzenhouder reinigen doe je door de resterende lenzenvloeistof weg te gieten & deze te spoelen met lenzenvloeistof. Vervang de vloeistof dagelijks, gebruik nooit leidingwater & vervang je potje elke 3 maand. Je lenzen zelf kan je reinigen door een druppel contactlensvloeistof te gebruiken en over je contactlens te wrijven.
- Ga niet zwemmen met je lenzen in en gebruik nooit gewoon kraanwater voor je lenzen. Dit kan namelijk Acanthamoeba keratitis veroorzaken. Deze ontsteking is lastig te herkennen en nog lastiger te genezen, bovendien is het erg pijnlijk.
- Ga niet slapen met je lenzen. Byebye middagdutjes met lenzen in of na een nachtje stappen in je bed kruipen met lenzen in je ogen.
- Kom regelmatig op lenzencontrole 😉 Wij kijken met plezier eens diep in je ogen! Dit doen we niet alleen voor je mooie kijkers, maar zo kunnen we ook nagaan of je ogen nog voldoende zuurstof krijgen, er niet teveel bloedvaatjes ontstaan, alle kliertjes nog gezond zijn en of de lenzen nog optimaal zijn voor je ogen.
Een hele boterham, niet? We know! Heb je na het lezen van alle tips vragen of bedenkingen? Aarzel dan niet om ons te contacteren. Dit kan zowel via emilie@dujavu.be als telefonisch op 056 31 34 12. Binnenspringen kan uiteraard ook, we helpen je met een glimlach want “we love to see you”!